Slider Plexiglas

4.8 5 48 Uitstekend!

Lees klantreacties


Informatie over kleurprofielen

Wat zijn kleurprofielen?
Het kleurprofiel is de informatie die aan een foto wordt meegegeven over de kleuren in de foto. Een foto van gras zal bijvoorbeeld ‘groen’ in het kleurprofiel bevatten.

Waarom zijn kleurprofielen belangrijk?
Als er geen kleurprofiel aan een foto zit, bepaalt degene die de foto print hoe de kleur wordt. Dat kan dus anders zijn dan u van tevoren verwacht. Er zit eigenlijk altijd een kleurprofiel aan uw foto, maar u zou het met een fotobewerkingsprogramma kunnen verwijderen. Dat is dus niet aan te raden!

Moet ik iets doen met het kleurprofiel voordat ik mijn foto aanlever?
Het antwoord is kort: nee. Vaak staan de instellingen van uw fotocamera zodanig ingesteld, dat het niet nodig is om de kleurprofielen te veranderen. Bovendien weet u niet hoe de foto eruit zal zien wanneer u hem af laat drukken: de kleuren kunnen er op uw beeldscherm heel anders uitzien dan op een print. Fotografen die meer verstand hebben van kleurinstellingen zouden het wel kunnen overwegen om de foto te bewerken, omdat zij waarschijnlijk meer kennis hebben van de uitwerking op een print.

Wat kan er met de foto gebeuren als ik het kleurprofiel verander?
Het grootste verschil is de intensiteit van de kleuren. Een RGB-profiel bevat kleuren die veel feller, voller en intenser zijn. Dit is vaak mooi, maar wel minder realistisch. De kleuren van een sRGB-profiel zijn daarentegen veel realistischer, er is wat minder contrast.

Wordt het kleurprofiel door Foopla aangepast?
Nee, het kleurprofiel passen wij niet aan. Wij printen de foto precies zoals u hem ons opstuurt: u heeft tenslotte de keuze gemaakt om de foto op deze manier af te laten drukken, waarom zouden wij het dan veranderen? Alleen als er echt iets mis kan gaan bij het afdrukken, bijvoorbeeld als de foto te donker is of als de kleuren niet helemaal goed overkomen op de print, zullen we contact met u opnemen en samen tot een oplossing komen.
Veel bedrijven printen de foto’s standaard met een sRGB-profiel, ook al heeft uw foto van zichzelf bijvoorbeeld een RGB-profiel. De kleuren zullen op de print heel anders worden. Wij kijken naar het originele kleurprofiel en mocht deze veranderd zijn bij het uploaden in het bestelproces (vaak wordt het kleurprofiel bij het uploaden automatisch omgezet naar een sRGB-profiel), dan geven wij het originele kleurprofiel weer terug aan de foto. Zo krijgt u precies de foto die u bij ons besteld heeft!

Hoe werkt een kleurprofiel bij zwart-witfoto’s?
Het kleurprofiel van een zwart-witfoto is eigenlijk hetzelfde als die van een kleurfoto, alleen is de uitwerking iets anders. Bij een kleurfoto wordt de intensiteit van de kleuren verhoogd. Zo kan de rode kleur in een foto roder worden gemaakt. Bij een zwart-witfoto wordt het contrast verlaagd of verhoogd, waardoor bijvoorbeeld al het zwarte donkerder wordt en al het witte lichter.

Lees ook ons artikel op VergelijkCanvas over kleurprofielen.